Page content

Een huis kopen hoe werkt dat?

Een huis kopen hoe werkt dat?

Een huis kopen hoe werkt dat? Wanneer u een huis besluit te gaan kopen komen er allerlei vragen naar boven. Wat zijn uw specifieke woonwensen? Hebt u nog een huis of appartement in eigendom? Moet dat huis worden verkocht of wilt u het huis misschien gaan aanhouden? Wat zijn uw financiële (on)mogelijkheden met betrekking tot het kopen van woning?

Dit zijn allemaal vragen die op u afkomen wanneer u een woning besluit te gaan aankopen. Gelukkig kunt u met behulp van uw eigen NVM-aankoopmakelaar gemakkelijker hulp krijgen bij het beantwoord krijgen van deze vraagstukken. Door al deze zaken van te voren goed met uw aankoopmakelaar door te spreken zal het kopen van de juist woning een stuk eenvoudig worden.

Een woning aankopen met behulp van een NVM-aankoopmakelaar

Wanneer u met behulp van onze NVM-aankoopmakelaars een woning wilt gaan aankopen dan heeft u de keuze uit drie verschillende pakketten. Elke pakket heeft zijn eigen diensten. Zo zijn er mogelijkheden om dingen zelf te doen als u dat graag wilt. Bijvoorbeeld door zelf een woning te gaan zoeken en vinden. Op die manier komen we samen tot heldere en duidelijke afspraken waardoor u achteraf nooit voor verassingen komt te staan. En welk pakket of dienstverlening u ook besluit te kiezen, uw NVM-aankoopmakelaar behartigt alleen uw belang!

Het kopen van een woning in 7 stappen.

Stap 1: Het zoeken naar een geschikte woning.

Het kopen van een nieuwe woning begint altijd met de zoektocht. Onze NVM-aankoopmakelaars raden u aan om altijd eens een keer te gaan kijken in de verschillende dorpen, steden of gemeenten en wijken waarvan u denkt dat deze in aanmerking kunnen komen voor uw wensen. Hierdoor krijgt u inzicht in de faciliteiten en de buurten die deze gebieden te bieden hebben.

Onze NVM aankoopmakelaars hebben een zeer uitgebreid netwerk van andere NVM-Makelaars waardoor zij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe woningen die op de markt gaan komen. Ook hebben zij vaak extra informatie over de verschillende nieuwbouwprojecten. Dankzij de jarenlange ervaring in de markt maken zij snel de juist selectie uit het actuele woningaanbod.

Wanneer u besluit zelf te gaan zoeken dan kunt u op Funda.nl zo ongeveer het volledige aanbod van koopwoningen vinden. U kunt via een eigen funda-account zorgen dat u dagelijks op de hoogte wordt gebracht van het nieuwste aanbod.

 

Stap 2. Het bezichtigen van een huis

Wanneer u een woning heeft gevonden die u aanspreekt dan gaat u de woning bezichtigen. Wanneer u ervoor heeft gekozen om zelf te woning te gaan zoeken dan belt u zelf met de verkopend makelaar om de eerste bezichtiging in te plannen. Wanneer uw makelaar met u mee aan het zoeken is dan zal hij of zij de afspraak voor u in gaan plannen. Door te gaan bezichtigen komt u er achter of de woning daadwerkelijk aan uw eisen en wensen voldoet. Uw aankoopmakelaar zal op een andere manier naar het huis kijken. Hij zal vooral extra letten op het onderhoud van de woning en de eventuele ‘zichtbare’ gebreken.

In bepaalde gevallen zal de aankoopmakelaar adviseren om een bouwkundig expert in te schakelen om nader onderzoek in de woning te verrichten. Door dit te doen kan de staat van onderhoud nog beter worden onderzocht. Ook zal de makelaar u kunnen wijzen op bepaalde zaken en aspecten van de woning maar ook van bijvoorbeeld de buurt en de omgeving. Zijn er nieuwbouwplannen of is er misschien iets bekend over een trambaan voor de deur? Het is altijd verstandig om voor of na een bezichtiging altijd ook zelf nog even door de buurt te wandelen. Een bezichtiging is veel meer dan het alleen even binnenkijken in een ander huis. Zeker wanneer je de woning voor een tweede maal gaat bezichtigen dan is het goed opletten geblazen. De koper en verkoper hebben namelijk plichten tegenover elkaar.

Om eenvoudig per huis te kunnen bijhouden wat u achteraf gezien heeft kunt u een handige bezichtigingswijzer downloaden. Zo kunt u later precies terug zien welke kenmerken bij welk huis horen.

 

Stap 3: Het (laten) doen van extra onderzoek

Zodra u serieus bent over een woning dan kan uw NVM-aankoopmakelaar extra onderzoek doen naar de woning. Hierbij kunt u onder meer denken aan het controleren van het bestemmingsplan, het verplichte energielabel, de milieuaspecten en de gegevens die over de woning bekend zijn bij de gemeente, het kadaster en de Vereniging van Eigenaren. Allemaal zaken die van te voren goed onderzocht moeten worden.

 

Stap 4: De onderhandelingen 

Wanneer u het besluit heeft genomen om de woning daadwerkelijk te gaan aanschaffen dan zal uw NVM-aankoopmakelaar u gaan adviseren over de juiste aankoopstrategie. In overleg wordt een biedingsstrategie bedacht en een goed openingsbod bepaalt. Als taxateur heeft uw NVM-aankoopmakelaar veel ervaring met het bepalen van de juiste waarde. In de systemen van de aankoopmakelaar kan hij exact zien wat de soortgelijke appartementen onlangs hebben opgebracht.

Naast het bepalen van de hoogte van het voorstel zal de aankoopmakelaar u ook adviseren en samen met u bepalen welke randvoorwaarden bij het voorstel mede worden meegenomen. U kunt hierbij denken aan ontbindende voorwaarden voor bijvoorbeeld de financiering of een bouwkundige keuring. Welke voorwaarde en prijs er uiteindelijk zal worden gekozen is per situatie verschillend.

Gelukkig bent u dankzij de ervaring van uw aankoopmakelaar verzekerd van een goed advies dat u veel geld kan besparen.

 

Stap 5: Het ondertekenen van de koopovereenkomst

Wanneer de verkoper uw voorstel uiteindelijk heeft geaccepteerd dan is het tijd dat de koopovereenkomst zal worden opgesteld. Uw aankoopmakelaar zal met u samen de koopovereenkomst stap voor stap doorlopen om te zien of alle gegevens kloppen en om eventuele vragen die u hierbij heeft te behandelen en uit te leggen.

In het bijzonder letten zij hierbij op de koopsom, de opleverdatum, (de termijn van) de ontbindende voorwaarden en de lijst van roerende zaken die in de woning zullen achterblijven. Wanneer alles helemaal correct is dan ondertekenen en paraferen de partijen de koopovereenkomst. Deze is alleen geldig wanneer deze door beide partijen is ondertekend.

Vervolgens zal de koopovereenkomst naar de notaris worden verzonden. Ondertussen hebt u vanaf het moment van tekenen een termijn van drie dagen voor de wettelijke bedenktijd. Binnen deze termijn kunt u alsnog, zonder opgave van redenen, van de koop van de woning afzien. Doet u dit niet dan bent u gebonden aan de overeenkomst. U kunt in dit geval de koop alleen nog ontbinden wanneer u ontbindende voorwaarde hebt opgenomen in de overeenkomst. Wel zult u dan moeten kunnen aantonen dat u de ontbindende voorwaarde volgens de afgesproken manier zult kunnen inroepen.

 

Stap 6: De Financiering van uw huis

Zodra u overeenstemming hebt bereikt is het zaaks de financiering te gaan regelen. Gebruikelijk is dat men hiervoor een hypotheek afsluit. Aan de hand van onder meer de koopsom, de kosten koper, de eventuele verbouwingskosten etc. zal uw aankoopmakelaar exact kunnen vaststellen voor welk bedrag u een hypotheek nodig zult hebben Ook kan hij u adviseren over een hypotheekvorm die bij u past. Het kan ook zijn dat hij u direct doorverwijst naar een hypotheekadviseur.

In bijna alle gevallen zal er een taxatierapport moeten komen van een gecertificeerde taxateur. Dit mag niet uw eigen taxateur of makelaar zijn. Ook de verkopend makelaar mag dit niet opstellen. Het rapport moet namelijk door een onafhankelijke expert worden opgesteld. Uw aankoopmakelaar kan wel helpen bij het vinden van een geschikte taxateur.

 

Stap 7: De overdracht bij de notaris

Zijn de financiën uiteindelijk rond en zijn alle eventuele ontbindende voorwaarden uitgewerkt dan kan de woning op de afgesproken datum worden overgedragen. Deze levering vindt plaats bij de notaris op kantoor.

Alvorens de overdracht plaats zal vinden zal uw makelaar een aantal dagen voor de geplande datum de akte van levering en de nota van afrekening van de notaris ontvangen. De makelaar zal deze stukken samen met u doornemen en controleren. Ook zal de makelaar samen met u en de verkopend makelaar de woning voor de overdracht nog inspecteren. Meestal is dit even van te voren. Bij deze inspectie zal hij samen met u grondig bekijken of de woning zich nog steeds bevindt in dezelfde staat als waarin u de woning kocht.

Wanneer alles akkoord is tekent u bij de notaris de akte van levering. De woning zal worden geleverd en staat vanaf dit moment op uw naam. De notaris zal zorgen voor het inschrijven van de akte van levering bij het kadaster.

 

Gefeliciteerd! Ook hulp nodig nu?

 

Comment Section

0 reacties op “Een huis kopen hoe werkt dat?

Plaats een reactie


*