Juridische aspecten

“Aankoopmakelaar” Een officieel woord! Nu opgenomen in de Dikke van Dale

Vandaag verschijnt de 15e editie van de nieuwe Dikke Van Dale. Met ruim 18.000 nieuwe woorden is hij dikker dan ooit. Een van de nieuwe woorden is ‘aankoopmakelaar’.

Het is alweer 10 jaar geleden dat er een nieuwe editie verscheen van het ‘Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal’. Dit prachtig vormgegeven vlaggenschip biedt toegang tot de rijkdom van de Nederlandse taal, zowel op papier als online. De drie boekdelen zijn dikker dan ooit, uitgevoerd in kleur en bevatten illustraties.

Het woord ‘aankoopmakelaar’ werd maandagavond door het NOS Journaal prominent genoemd als één van de 18.000 nieuwe woorden.

Marketingmanager Roeland Kimman van de NVM zegt in een eerste reactie: ”Het is top dat het woord aankoopmakelaar in de Dikke van Dale is opgenomen. We hebben met zijn allen campagne gevoerd en de aankoopmakelaar gepositioneerd. Mooi dat de aankoopmakelaar zo is verankerd in de samenleving, zodat deze is opgenomen in de Dikke van Dale. Dit geeft een mooie basis om de aankoopdiensten uit te breiden.“

WOZ-waarde niet hetzelfde als marktwaarde eigen woning

De marktwaarde van een eigen woning is niet precies hetzelfde als de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van diezelfde woning. De WOZ is weliswaar op de vrije verkoopwaarde van uw huis gebaseerd, maar loopt een jaar achter op de actuele marktomstandigheden.

De WOZ-waarde 2015

De WOZ-waarde die in 2015 geldt en die u dit jaar terugziet in uw belastingaanslag, is al bepaald op 1 januari 2014. De WOZ-waarde is een benadering die uw gemeente heeft vastgesteld en is onder andere gebaseerd op de waarde van vergelijkbare woningen. De marktwaarde van uw woning wordt echter bepaald door een taxateur, die bijvoorbeeld is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Ondanks de verschillen kan de WOZ-waarde in sommige gevallen toch als marktwaarde dienen. Als u bij uw gemeente bezwaar aantekent tegen de vastgestelde WOZ-waarde, kan het zijn dat er een taxateur langskomt om de waarde opnieuw te berekenen.

WOZ-waarde en NVM-makelaar

Een NVM-makelaar is zeer deskundig in het bepalen van de werkelijke waarde van uw woning en kan u helpen om zo nodig bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.