Page content

Aankoopmakelaar inschakelen of niet?

Aankoopmakelaar inschakelen of niet?

U gaat een huis kopen. Dan komt de vraag boven drijven: “Een aankoopmakelaar inschakelen of niet?” Bij de verkoop van een woning is in meer dan 92 % van de gevallen een makelaar betrokken. Dus waarom zou u dan ook een aankoopmakelaar inschakelen?

Het verschil tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar.

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel. Een verkopend makelaar werkt voor de verkoper en een aankopend makelaar werkt voor de koper. Nu denkt u natuurlijk maar hoe zie ik het verschil tussen een verkopend en een aankoopmakelaar? Ook dat is heel simpel. Als u bij de aankoop van een woning de makelaar die u daar tegenkomt of waarmee u contact heeft wanneer u het telefoonnummer bij de advertentie op Funda.nl draait niet zelf heeft ingeschakeld dan gaat het om de makelaar van de andere partij, oftewel de verkopend makelaar. Een aankoopmakelaar schakelt u namelijk altijd zelf in. U geeft hem de opdracht en ú kiest hem dus ook zelf uit.

Is het nodig om een aankoopmakelaar in te schakelen?

Ook weer heel simpel uitgelegd; Is het verplicht? NEE. Is het verstandig? ABSOLUUT.  Een aankoopmakelaar komt namelijk alleen op voor uw belangen. Vanwege zijn lokale marktkennis, zijn kennis van de omgeving en zijn uitgebreide netwerk kan hij u als geen ander bijstaan bij de aankoop van een woning. Dit kan uiteraard gaan om een appartement, een woonhuis, een villa maar ook om bedrijfsmatig onroerend goed of bijvoorbeeld een parkeerplaats. Zodra u een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld zal hij het verdere aankoopproces voor u uit handen nemen. U kunt hiervoor kiezen uit verschillende soorten diensten zodat u ook alleen de service die u nodig hebt hoeft af te nemen.

Wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar?

De kosten van een gemiddelde aankoopmakelaar lopen uitéén van ca. 1 % tot 1,8 % met een minimum bedrag van EUR 2250,00 excl. BTW. Het werken met een percentage heeft een aantal nadelen. Zo bent u van te voren niet goed op de hoogte van de totale kosten omdat de koopprijs dan nog niet bekend is. Ook heeft de makelaar niet direct een prikkel om de laagst mogelijke aankoopprijs te realiseren omdat het percentage hiervan genomen zal worden van de koopsom. In principe is het dus zo hoe hoger de koopsom hoe hoger het tarief van de aankoopmakelaar. Wij werken daarom met vaste prijzen per opdracht. Dit is behalve helder en transparant ook nog eens erg gunstig voor u. Wij hanteren namelijk scherpe vaste tarieven en leveren daarbij de beste kwaliteit. Meer informatie over onze diensten kunt u hier vinden.  Diensten Aankoopmakelaar.

Dus als antwoord op de vraag: Aankoopmakelaar ja of nee?

Volmondig: JA!