Page content

De gebruiksoppervlakte woning meten, hoe zit het precies? (NEN 2580 meetinstructie NVM)

De gebruiksoppervlakte woning meten, hoe zit het precies? (NEN 2580 meetinstructie NVM)

Er zijn nog steeds veel onduidelijkheden over het opmeten van de woonoppervlakte van een woning. De NVM heeft over de diverse gebruiksoppervlakte die er in een woning zitten voor u duidelijke afspraken overgemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in de zogenaamde “Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woning meten NVM”. Als uitgangspunt voor deze meetinstructie is de gebruiksoppervlak genomen. Het begrip gebruiksoppervlakte is ontleend aan artikel 1 van het Bouwbesluit. Voor de inhoud van het begrip verwijst het Bouwbesluit naar NEN 2580. NEN2580 vormt daarmee ook de basis voor deze meetinstructie.

Wanneer u een huis koopt via een NVM makelaar dan weet u dat er goed gemeten is. Zullen we eens even kijken hoe dat nu precies in elkaar steekt ?

We onderscheiden vier verschillende gebruiksoppervlakte.

 1. “Gebruiksoppervlakte wonen”

 2. ‘Gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte”

 3. ‘Gebruiksoppervlakte gebouwgebonden buitenruimten”

 4. ‘Gebruiksoppervlakte externe bergruimte”

Deze vier gebruiksoppervlakten zijn er om de woningen onderling goed te kunnen vergelijken.

Gebruiksoppervlakte wonen

Laten we beginnen met de gebruikersoppervlak wonen. We meten tussen de muren. Dit houdt dus in dat we de muren mee meten, dragend of niet dragend. Verder nemen we mee de woonkamer, de keuken uiteraard en natuurlijk de slaapkamers. Ook het toilet, de garderobekast en de meterkast worden meegenomen bij het gebruiksoppervlak wonen. Tenslotte tellen nog mee de werkkamer of studeerkamer, de wasmachineruimte, strijkkamer en de ruimte voor uw centrale verwarming. Hieronder nogmaals de opsomming van de gebruiksoppervlakte wonen.

 • Woonkamer
 • Keuken
 • Slaapkamers
 • Toilet
 • Garderobekast
 • Meterkast
 • Werkkamer
 • Studeerkamer
 • Wasmachineruimte
 • Strijkkamer
 • Ruimte voor CV

Gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte

We gaan door naar de gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een aangebouwde garage. Wat ook meetelt onder overige inpandige ruimte zijn de ruimtes met een woonfunctie waarvan de hoogte niet hoger is dan 2 meter en niet lager dan 1.50 meter. Een derde soort overige inpandige ruimte is een slaapkamer die alleen bereikbaar is door middel van een losse trap of een vlizotrap. Dus iets kan pas woonruimte zijn als er een vast trap is en is dus overig inpandig wanneer het bereikbaar is door middel van een vlizotrap.gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte meten nen2580

Gebruiksoppervlakte gebouwgebonden buitenruimte

De derde gebruiksoppervlakte is de gebruiksoppervlakte gebouwgebonden buitenruimte. Dit kan bijvoorbeeld zijn een loggia, een dakterras of een gewoon balkon. Gebouwgebonden buitenruimte is met het gebouw gebonden en het staat in direct contact met de buitenwereld.

Gebruiksoppervlakte externe bergruimte

De vierde en laatste gebruiksoppervlakte is de gebruiksoppervlakte externe bergruimte. Dit is elke berging die volledig vrij staat van de woning. Deze berging is dus alleen maar van buitenaf bereikbaar en heeft uiteraard geen woonfunctie. Dus de aan het huis vast gebouwde garage is een overige inpandige ruimte en de vrijstaande berging of de vrijstaande garage is een externe bergruimte.

U heeft nu het één en ander gelezen over de vier soorten gebruik oppervlaktes. In het filmpje hieronder kunt het nog eens rustig nakijken. Voor uitgebreide informatie omtrent het meten van de oppervlakte van een woning kunt u gebruik maken van de handige downloads onderaan dit artikel.

 

  Comment Section

  2 reacties op “De gebruiksoppervlakte woning meten, hoe zit het precies? (NEN 2580 meetinstructie NVM)


  Door Schouten op 14 juli 2016

  Jullie noemen een slaapkamer met vlizotrap…Belangrijk feit is dat het pas een slaapkamer of überhaupt leefruimte is wanneer er ook minimaal een raam aanwezig is toch?

  Raam, vaste trap en boven de 150


  Door Leon Tousil op 24 juli 2016

  Het is mij niet duidelijk onder welke gebruiksoppervlakte gangen, hal en trappen vallen. Kunt u mij dat uitleggen?

  Plaats een reactie


  *