Page content

Koopovereenkomst afsluiten: De belangrijkste informatie die u moet weten

Koopovereenkomst afsluiten: De belangrijkste informatie die u moet weten

Koopovereenkomst is een term die u vast bekend voorkomt wanneer u op zoek bent naar een woning. Maar wat is een koopovereenkomst eigenlijk precies? Hoe wordt deze opgesteld? En waar moet u zoal rekening mee houden als u een goede overeenkomst wilt afsluiten die past bij uw wensen? Bij het kopen van een huis komt veel kijken en daarom helpen we u graag verder. Lees hier alle belangrijke informatie die u nodig heeft met betrekking tot de koopovereenkomst.

Wat is een koopovereenkomst?

U bent al een tijdje op huizenjacht en heeft een geschikte woning gevonden. Zodra, of gelijktijdig, u een overeenstemming met de verkoper heeft bereikt over het bod, gaat u met elkaar in onderhandeling over de randvoorwaarden. Er worden veel verschillende factoren besproken, zoals de ontbindende voorwaarden, de termijnen voor die voorwaarde, de overdrachtsdatum enzovoort. Zodra beide partijen het eens zijn over de voorwaarden, dan moet er een voorlopig koopcontract worden opgesteld. Deze wordt door de verkoopmakelaar opgemaakt en aangeboden aan de aankoopmakelaar. We noemen dit voorlopig koopcontract ook wel de koopovereenkomst. Als u een idee wilt krijgen voor hoe zo’n contract eruit kan zien, dan kunt u modellen hiervoor gemakkelijk online vinden.

Hoe werkt het afsluiten van een koopovereenkomst?

In het voorlopige koopcontract staan alle voorwaarden en afspraken die er tussen de koper en verkoper hebben plaatsgevonden omtrent de overdracht van de woning. U spreekt met de verkoper af wanneer de eigendomsoverdracht daadwerkelijk plaatsvindt, dit kan weken tot meer dan een jaar duren. U spreekt dus af wanneer u het nieuwe huis kunt gaan betrekken. De term ‘voorlopig’ kan wat verwarrend zijn, omdat het idee daardoor ontstaat dat het contract zo kan worden ontbonden. Dit is zeker niet het geval. U heeft, nadat beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend, drie dagen bedenktijd. In deze periode kunt u het contract ontbinden zonder opgave van reden. Hierna zit u eraan vast en kunt u alleen nog maar een beroep doen op een ontbindende voorwaarde als u toch niet met de koop door kunt gaan. Een ontbindende voorwaarde kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer er onvoldoende financiering mogelijk blijkt, wanneer het eigen huis nog niet is verkocht of wanneer er verborgen gebreken aan de woning te vinden zijn. Dit zijn echter uitzonderlijke gevallen, meestal gaat de verkoop na het ondertekenen goed en kan de woning worden overgedragen. Uw makelaar is een belangrijke schakel in dit proces, omdat hij of zij advies kan geven en het proces in de juiste banen kan leiden.

Wat zijn de recente wijzigingen rond het afsluiten van een koopovereenkomst?

Het is belangrijk dat u rekening houdt met de wijzigingen die hebben plaatsgevonden rond het afsluiten van een voorlopig koopcontract. Zo was het bijvoorbeeld voor 2003 nog mogelijk om mondeling tot een geldige overeenkomst te komen, dit geldt nu niet meer. Het contract wordt alleen als wettelijk geldig beschouwt als het een schriftelijke overeenkomst betreft die door beide partijen is ondertekend. Een e-mail of een concept is daarmee ook ongeldig. Hiernaast zijn er per 1 juni 2014 een aantal wijzigingen aangebracht in de model koopakte door de NVM, VBO Makelaar, VastgoedPro, Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Zo kan communicatie rondom eventuele ontbinding nu plaatsvinden via ‘gangbare communicatiemiddelen’, in plaats van alleen per aangetekende brief. Hiernaast kan met het nieuwe model de koper één afwijzing aanbieden op het moment dat hij of zij ontbind, in tegenstelling tot meerdere afwijzingen die hiervoor nodig waren. Over deze en meer wijzigingen kan uw makelaar uw tijdig informeren wanneer het op u betrekking heeft.

Waar moet u rekening mee houden voor een goede koopovereenkomst?

Bij het sluiten van een koopovereenkomst voor een woning komt er veel op u af. Er worden allerlei vragen gesteld en alle partijen moeten de beschikking krijgen over de juiste papieren. Een voorlopig koopcontract verschilt daarnaast ook nog per het soort woning waar u in geïnteresseerd bent. Is het een appartementsrecht of een heel huis? Is het erfpacht of eigen grond? Ook moet u met andere factoren rekening houden bij een nieuwbouwwoning dan bij een bestaande woning. Daarom is de hulp van een NVM makelaar zo belangrijk. Hij of zij is gespecialiseerd in deze transacties en kan u helpen bij het behartigen van uw wensen en belangen. U komt tot een goede overeenstemming over de taakverdeling en de expertise die u in huis wilt halen. Uw NVM makelaar let bijvoorbeeld op de koopsom, de ontbindende voorwaarden, de lijst met punten die de verkoper achterlaat en de opleverdatum. Hiernaast kunt u uzelf beschermen tegen eventuele gebeurtenissen, zoals een faillissement. Uw makelaar helpt u hier ook bij en houdt uw belangen in het oog. Een koopovereenkomst sluiten doet u het beste samen met iemand die erin gespecialiseerd is.

    Comment Section

    0 reacties op “Koopovereenkomst afsluiten: De belangrijkste informatie die u moet weten

    Plaats een reactie


    *